Nieuwsrubrieken

Route Zuid

< Ga terug naar Ruhr route

Het zuidelijk deel van het Ruhrgebied heeft een veel landelijker karakter: meer groen, slingerende rivierdalen, je waant je zo nu en dan in de Eifel of de Ardennen.

Een aantal ‘ankerpunten’ in dit zuidelijk deel van de route worden hieronder beschreven. De volgorde is met de klok mee, van rechts naar links (oost naar west).

Links

Hagen: Villa Hohenhoff

Hagen: Villa HohenhoffDe villa Hohenhof in Hagen is een Jugendstilvilla, gebouwd in 1908 door de beroemde Belgische vormgever/architect Henry de Velde.

Hohenhof is van Europese betekenis, want het is één van de weinige Jugendstil gebouwen die zó origineel bewaard zijn gebleven!

De villa is een totaalkunstwerk, zoals gebruikelijk bij Jugendstil. Dat betekent dat zowel het exterieur (inclusief tuin) als het interieur volledig door van de Velde (en enkele kunstenaars) zijn ontworpen en op elkaar afgestemd. Hieronder een aantal foto’s, aanklikbaar.

Hagen: Villa Hohenhoff Hagen: Villa Hohenhoff Hagen: Villa Hohenhoff
Hagen: Villa Hohenhoff Hagen: Villa Hohenhoff Hagen: Villa Hohenhoff
Voor uitgebreide informatie, openingstijden etc. zie de website. Meer informatie over de villa op Wikipedia.

GPS : N 51 21.560 E 07 30.720 (parkeren)

Hattingen: Henrichshütte

Hattingen: HenrichshütteDe Henrichshütte, een voormalige ijzersmelterij, is nu het Museum voor IJzer en Staal. Een mooi vormgegeven museum, grotendeels in de open lucht. Je kunt met de lift naar boven, in de hoogoveninstallatie, voor een weids uitzicht! Wij vonden dit museum de moeite waard.

Verdere informatie op de website en Wikipedia.
GPS : N 51 24.450 E 07 11.300

Hattingen: Henrichshütte Hattingen: Henrichshütte Hattingen: Henrichshütte

Wetter: Villa Bönnhoff

Wetter: Villa BönnhoffTip: de villa Bönnhoff in Wetter is geen museum maar een bijzonder café, en zeker een bezoekje waard! Tijdens het Paasweekend 2010 hebben we daar, in deze bijzondere ambiance, koffie gedronken met een heerlijk stuk (door de eigenaresse zelf gemaakt) gebak.

De huidige eigenaresse is sinds 2007 druk bezig de villa, waar de laatste 30 jaar een ‘jeugdhonk’ in was gevestigd, geheel te restaureren. Een bijzonder horecabedrijf!

Wetter: Villa BönnhoffWetter: Villa Bönnhoff Wetter: Villa Bönnhoff
Wetter: Villa BönnhoffWetter: Villa BönnhoffWetter: Villa Bönnhoff

Website: www.cafe-bonheur.de
GPS : N 51 23.266 E 07 23.228

Witten: Zeche Nagtigall und das Muttental

Witten: Zeche Nagtigall und das Muttental De oudste Duitse steenkolenmijn, nu Industrie Museum, hadden we nog willen bezoeken. Je kan er met een helm op de mijn in! We zijn in die omgeving echter verkeerd gereden en kwamen daardoor in tijdnood.

Website: www.lwl.org
GPS : N 51 25.760 E 07 18.940

Geopark RurhgebiedWe gaan hier zeker nog een keer naar toe, want Zeche Nagtigall is tevens Bezoekerscentrum van het Geopark Ruhrgebiet.

(Foto’s LWL Westf. Industriemuseum)

Essen: Villa Hügel

Essen: Villa HügelDe Villa Hügel is de voormalige residentie van de familie Krupp. Gebouwd in 1873 bleef deze enorme villa drie generaties in de familie. Je vindt er maar liefst 269 kamers op een totale oppervlakte van 8100m2.

Sinds 1955 worden er tentoonstellingen gepresenteerd en is Villa Hügel open voor bezoekers. Met het entreekaartje heb je ook toegang tot het prachtige, 28 hectare(!) grote park rondom de villa. De camper parkeer je gewoon in het park, voor het gebouw (foto). De foto’s zijn aanklikbaar!

Essen: Villa Hügel Essen: Villa Hügel Essen: Villa Hügel

Website: www.villahuegel.de
Uitgebreide informatie op Wikipedia.
GPS : N 51 24.862 E 07 00.386 (ingang landgoed)

Mülheim: Aquarius Wassermuseum

Aquarius WassermuseumDe watertoren in Mülheim a/d Ruhr is knap verbouwd tot “watermuseum”. Je gaat er met een lift buitenom (in die aanbouw) naar boven.

We bezochten deze watertoren in 2006 en vonden het de moeite waard.

Website: www.aquarius-wassermuseum.de
GPS : N 51 26.580 E 06 51.500 (Parkeerplaats)

Tags
Beoordeel dit artikel
 
Like dit artikel
Tweet dit artikel
CAMPER VERKOPEN?
(ook via Marktplaats.nl) Plaats advertentie