Nieuwsrubrieken

Route Noord

< Ga terug naar Ruhr route

https://www.campersite.nl/images/library/image/bestemmingen/duitsland/ruhr/rn-intro-groot.jpgHet noordelijk deel van de route loopt van Kamp Lintfort in het westen tot de stad Hamm in het oosten. Daar vind je ook de meest geschikte startpunten/bezoekerscentra: Landschapspark Duisburg-Nord en Zollverein Essen.

Hieronder een impressie van de door ons bezochte ‘ankerpunten’, van links naar rechts (met de klok mee).

Duisburg: Landschapspark Duisburg-Nord

Duisburg: Landschapspark Duisburg-NordEen voormalige hoogoven op maar liefst 200Ha(!) waar je vrij mag rondwandelen (of fietsen) en rondkijken, 24 uur per dag! Met een restaurantje, een klein bezoekerscentrum, duikers in de stalen cilinder die vroeger gashouder was en bergbeklimmers actief in de voormalige kolen- en ertsbunkers.

De enorme installaties zijn via stalen trappen te beklimmen, met een mooi uitzicht als beloning. ’s Avonds zijn de installaties kleurrijk verlicht.

Duisburg: Landschapspark Duisburg-Nord Duisburg: Landschapspark Duisburg-Nord Duisburg: Landschapspark Duisburg-Nord Duisburg: Landschapspark Duisburg-Nord

Een aanrader! Bovendien mag je hier op de grote parkeerplaats, pal tegenover de ingang, vrij overnachten. Er is zelfs een sanizuil, zie camperplaatsen.

Adres: Emscherstrasse 71, Duisburg.
Website: www.landschaftspark.de
GPS : N 51 28.830 E 06 47.020

Oberhausen: Gasometer

Oberhausen: GasometerVlakbij het enorme winkelcentrum Centro Oberhausen vind je de 117 meter hoge Gasometer, een voormalige stalen gashouder. In de Gasometer, tot eind 2010, een spectaculaire tentoonstelling over de ruimte. Je kunt ook met de lift naar boven voor een weids uitzicht!
Oberhausen heeft een officiële camperplaats.

Website: www.gasometer.de
GPS : N 51 29.600 E 06 52.170

Gelsenkirchen: Nordsternpark

Gelsenkirchen: NordsternparkDoor ons niet bezocht, maar de voormalige steenkolenmijn herbergt nu onder meer één van de grootste Märklin modelspoorbanen ter wereld. Maar er is veel meer te beleven! Zie ook Wikipedia.

Website: www.nordsternpark.info

Gelsenkirchen heeft ook een camperplaats met een aardig restaurantje.

Essen: Zeche Zollverein

Essen: Zeche ZollvereinZeche Zollverein in Essen heeft het grootste bezoekerscentrum van de route, en herbergt sinds kort ook het Ruhr Museum.

Op de parkeerplaats van Zeche Zollverein mag worden overnacht.

Op Youtube vind je vele filmpjes over deze mijn en cokesfabriek.

Essen: Zeche Zollverein Essen: Zeche Zollverein Essen: Zeche Zollverein

Website: www.route-industriekultur.de/besucherzentrum
GPS : N 51 29.275 E 07 02.520 (Ingang)

Recklinghausen: Umspannwerk

Recklinghausen: Umspannwerk

© Umspannwerk Recklinghausen

In het gebouw van het Umspannwerk, ooit een groot een transformatorstation, bevindt zich nu het electriciteitsmuseum met een aardige collectie.

Adres: Uferstrasse 2-4, Recklinghausen.
Website: www.umspannwerk-recklinghausen.de
GPS : N 51 33.700 E 07 12.530

Henrichenburg: Schiffshebewerk

De indrukwekkende scheepslift Henrichenburg uit 1899, een groot complex aan het Dortmund-Ems-Kanaal (het kanaal van Dortmund naar de Eems), ligt al 30 jaar stil. In het pomphuis, deel nog intact, is een klein museum ingericht.
Wat je bij dit bezoek vooral niet moet missen is de tentoonstelling in het ruim van de Franz-Adriaan, een vrachtschip uit 1929. Het biedt een interessant overzicht van de levensloop van schip én eigenaar en het leven aan boord in de jaren ’50.

Website: www.lwl.org/LWL/Kultur/wim/portal/S/henrichenburg
GPS : N 51 36.970 E 07 19.580

Dortmund: Zeche Zollern

Dortmund: Zeche ZollernZeche Zollern is Dortmund was ooit een grote steenkolenmijn, gebouwd rond 1900. De gebouwen zijn opgetrokken in Jugendstil, de machinehal (foto) is wereldberoemd.

Kokerei Hansa

De Kokerei Hansa is een voormalige cokesfabriek, waar men onder meer van ‘gewone’ steenkool hoogwaardige cokes maakte. De cokes gingen van hieruit naar de hoogovenbedrijven in de omgeving. De steenkool betrok Hansa voor een deel uit de eigen steenkolenmijn (de liftschacht staat nog duidelijk zichtbaar in de buurt) maar ook van andere mijnen.

De voormalige cokesfabriek is slechts voor een deel te bezichtigen, veel moet nog worden gerestaureerd. Met een rondleiding krijg je (veel) meer te zien.

Website: www.industriedenkmal-stiftung.de
GPS : N 51 32.440 E 07 24.730

Tags
Beoordeel dit artikel
 
Like dit artikel
Tweet dit artikel
CAMPER VERKOPEN?
(ook via Marktplaats.nl) Plaats advertentie