Ruhr route

Het Duitse Ruhrgebied heeft zich de afgelopen decennia ontwikkeld van een grauw industriegebied tot de culturele hoofdstad (2010) van Europa. Fabrieken, hoogovens en restanten van steenkolenmijnen zijn omgebouwd tot culturele en toeristische attracties die je kunt bezoeken.

Een ideale bestemming, dicht bij huis, voor een (lang) weekend met de camper!

Links

Een overzicht

Rurh-gebiedDe Route Industriecultuur bestaat uit een circa 400km lange route met 52 getuigenissen van het industriële verleden van het Ruhrgebied.
Dat kunnen voormalige fabrieken, mijnen en installaties zijn, maar ook qua architectuur belangrijke wijken (“Siedlungen”), gebouwen en woningen, musea of hoger gelegen uitzichtspunten in het landschap (“Panoramen”).

Een goed startpunt is één van de drie bezoekerscentra. Je vindt ze in Duisburg-Nord, Essen (de grootste) en Dortmund. Essen is eigenlijk het beste startpunt.

Tip: bij alle bezoekpunten ligt het gratis boekje Entdeckerpass.

Camperplaatsen

Camperplaatsen in het Ruhr-gebiedUiteraard een overzicht van de camperplaatsen en verzorgingsmogelijkheden binnen dit gebied. Je vindt ze op een aparte pagina. Ze staan in de volgorde van de route, te beginnen bij het hoofd-bezoekerscentrum Essen.

[Naar de camperplaatsen…]

Umweltzonen

UmweltzonenOm in grote delen van het Ruhrgebied te mogen rondrijden moet je over de beruchte milieusticker, de Umweltplakette beschikken.
We hebben alleen zones gezien waarin alle drie de kleuren (groen, oranje en rood) welkom waren. Dus met een sticker mag je tot nu toe overal komen!

Omdat wij (nog) niet beschikten over de sticker hebben we zonder sticker (en zonder bekeuring) alle zones doorkruist… Maar inmiddels hebben ook wij een sticker!

Ankerpunten

In de route bevinden zich 25 zogenaamde ankerpunten (“Ankerpunkte”), de hoogtepunten van de route. Ze bieden tevens de mogelijkheid om de kleinere themaroutes (“Themenrouten”) te doen.

UnternehmervillenEén van de themaroutes, nummer twintig, is die van de ondernemersvilla’s (“Unternehmervillen”). Wat je vooral niet moet overslaan is de Villa Hügel, het  voormalige ‘paleis’ van de familie Krupp. De villa’s vind je op de pagina zuid.

Voor de liefhebber van Jugendstil is de villa Hohenhof, van de Belgische architect Henry van de Velde, een absolute must! De villa’s zijn te bezoeken, de entreeprijzen zijn ca. € 3,00.

Op de fiets?

Voor de liefhebber zijn er complete routes uitgezet onder de naam “Route Industriekultur per Rad”. Het is de Fietsroute Ruhrgebied, de groene route en het Emscher Park Fietspad, de rode route (overzichtskaart). Verbindingen tussen beide routes maken het mogelijk kortere rondjes te fietsen. Door het dal van de Ruhr loopt het Ruhrtal Fietspad, de lichtgroene route.

Links

Met kinderen naar het Ruhrgebied

Ook voor camperaars met kinderen heeft het Ruhrgebied veel te bieden!
Stoomtreinen, het beklimmen van hoogovens, het Legomuseum aan de oude binnenhaven in Duisburg.

In de steenkolenmijn Nachtigall, in Witten, ga je met een helm op en een ouderwetse olielamp de mijn in. En in Hamm is de lifttoren van de mijn Maimilian omgebouwd tot een enorme olifant waar je kunt klimmen in een oerwoud en een tochtje maken op een piratenschip.