Geologie

De Eifel is geologisch gezien een heel interessant gebied. Je vindt er allerlei restanten uit de periode dat de Eifel vulkanisch actief was, naar schatting zo’n 9000 jaar geleden. Op de geologische tijdschaal nog maar heel kort geleden!

Zo zijn er talloze mineraalhoudende bronnen en bronnetjes, restanten van vulkaankegels of juist van de buitenkant van een vulkaan, kratermeren of ‘maaren’ (foto) en vindplaatsen van belangrijke mineralen en bouwstoffen zoals puimsteenafzettingen en basalt.

De laatste jaren heeft de overheid zich ingespannen om deze geologische bezienswaardigheden beter onder de aandacht te brengen door middel van verschillende geologische routes.

Links

Geo-Park Gerolstein

Geo-Park Gerolstein De eerste route die we in de Eifel ontdekten was onderdeel van het toen nog in ontwikkeling zijnde Geo-Park bij Gerolstein. Inmiddels bestaat het Geo-park uit vier verschillende routes.

Een kaartje en routebeschrijvingen zijn gratis verkrijgbaar bij de ‘Tourist-information’ (VVV) van Gerolstein.

Gerolsteiner SprudelHet VVV bevindt zich midden in het stadspark in de “Brunnenstube” (foto rechtsboven) waar je gratis kunt tappen van diverse soorten mineraalwater (foto links) waaronder de beroemde Gerolsteiner Sprudel.

Geo-Pfad Hillesheim

Geo-Pfad HillesheimDit is het oudste en langste Geopad: 125 kilometer, langs 30 gemarkeerde en toegelichte geologische vindplaatsen.
Een kaartje en routebeschrijvingen zijn gratis verkrijgbaar bij de VVV van Hillesheim, zowel in het Duits als in het Nederlands. De Duitse versie geeft iets meer details. Er zijn ook nog aparte uitgaven:

  • Mineral- und Thermalwässer der Eifel
  • Die Mineralquellen-Route des GEO-pfad

Het Geopad Hillesheim kent drie vertrekpunten:

  • Eiskeller. Startpunt voor Route I en II waarbij het accent ligt op Vulkanisme en Bontzandsteen
  • Burg Kerpen. Startpunt voor Route III waarbij het accent ligt op het Devon-tijdperk en Paleontologie
  • Zilsdorf. Startpunt voor Route IV waarbij het accent ligt op Mineralquellen.

Enkele hoogtepunten:

Dreimühlen

Waterval van DreimühlenDe “groeiende” waterval van Dreimühlen. Deze waterval is ontstaan uit 3 bronnen van de Ahbach die bij de aanleg van de spoorbaan in 1912 hierlangs geleid werden. Doordat het water kalkhoudend is, groeit de rand van boven elk jaar iets aan. Er is een bord met uitleg, een picknicktafel en je mag er met je voeten in de beek.

Omgeving Kerpen, parkeren in Nohn.

Arensberg

Een voormalige vulkaan waarvan alleen de wanden nog staan. Het zogenaamde gang-gesteente in de krater, basalt, is er begin vorige eeuw uitgehaald. Basalt werd in Nederland onder meer gebruikt bij de aanleg van dijken.

Om binnenin de vulkaan te komen loop je door een tunnel die vroeger voor de afvoer van het basalt werd gebruikt. Er staat een bord met uitleg.

Bron aan de Altstrassbach

Bron aan de Altstrassbach Dit bijzondere bronnetje is een beetje moeilijk te vinden.
Het ligt aan de weg van Betteldorf naar Zilsdorf, je moet zijn bij de parkeerplaats (foto). Van daar is het minder dan 100 meter lopen.

Voor de zekerheid moet je bij deze bron achter een afgesloten hek blijven. Dit vanwege de hoge concentratie CO2 (zwaarder dan zuurstof) die zich bij windstil weer verzamelt in het gat tot op een hoogte van ca. 20 tot 30 cm.

Blijf achter het hek!Er wordt op borden gewaarschuwd: het gas is bij inademing zeer snel dodelijk! Wees hier daarom voorzichtig met honden en kleine kinderen. Bij ons laatste bezoek vonden we er een dood vogeltje…

Geo-Route Manderscheid

De Geo-route Manderscheid bestaat uit drie verschillende delen:

  • de Vulkaanroute
  • de Bontzandsteenroute
  • de Devoonroute.

De Vulkaanroute gaat langs het Eckfeldermaar, dat bij nader onderzoek ongeveer 45 miljoen jaar geleden moet zijn ontstaan na een vulkaanuitbarsting. Het is daarmee de oudste van alle Eifelmaren.
In 1991 deed men een spectaculaire vondst: een volledig bewaard gebleven oerpaardje. Dit oerpaardje en vele andere vondsten zijn te bezichtigen in het nieuwe Maarmuseum.

Wallenborn

WallenbornHet dorpje Wallenborn (kaartje) bij Daun heeft een heuse geiser: om de ca. 45 minuten komt er koolzuurhoudend water omhoog. Dit houdt zo’n 20 minuten aan, daarna volgt een pauze van ca. 25 minuten.

Het koolzuurgas (op een diepte van ongeveer 40 meter) zorgt ervoor dat het water met regelmatige tussenpozen naar boven borrelt. Het lijkt op een pan met kokende olie, maar het stinkt naar zwavel. De Eifelaars noemen deze bron “Brubbel”.

De bron is in het voorjaar van 2002 gerestaureerd. Er is een nieuwe pijp in gezet en de kom waarin de bron “brubbelt” is vernieuwd. We zijn er sindsdien nog niet geweest, maar wel heel benieuwd!

Je kan in Wallenborn ook een bezoek brengen aan een imker, tegenover “Brubbel”. Of nog een bron bezoeken, de Wallenborner Sauerbronnen. Deze ligt in de buurt van het sportveld aan de Schoolstraat. Het is een kleine bron, waar je de Sprüdel direct uit de berg kunt drinken!