Nieuwsrubrieken

Brussel

< Ga terug naar Vlaanderen

Naar Brussel… Een paar dagen weg met de camper? Naar de grote stad, cultuur snuiven, winkelen, terrasje? Pralines inkopen?

Brussel is daarvoor een uitstekende bestemming. Als Jugendstil-liefhebbers gingen wij vooral voor de architectuur, maar er is zoveel meer te zien en te doen, we gaan zeker nog eens terug!

Links

Overnachten

Er zijn geen officiële camperplaatsen in Brussel. Wel mogelijkheden; dicht bij het busstation van Grimbergen zagen we een grote parkeerplaats waar door enkele campers werd overnacht.

Wij vinden het echter wel een prettig idee de kampeerauto overdag veilig achter te laten op een camping als we de stad in zijn. Dus op zoek naar een camping.

Campings

De campings in en om Brussel hebben geen van allen een website maar je vindt wel enkele adressen op internet. Bijv. camping “Sous les Etoiles”, lekker dicht bij het centrum. Het bleek een camping voor tentjes, alleen geopend in de maanden juli en augustus. Een andere camping die we bezochten, ten zuiden van het centrum, stond ons niet aan…

Camping Grimbergen

Camping Grimbergen Zo kwamen we terecht in het dorp Grimbergen, aan de noordrand van Brussel. Hier is een goede, kleine camping.

Op 1,5 Ha vind je 49 plaatsen en een kampeerweide. Naast de camping het gemeentelijk openluchtbad.

Voor een camper met 2 personen incl. stroom betaalden we € 12,00 per dag, incl. warme douches.
Geopend van 1 april t/m 31 oktober.

Adres:
Veldkanstraat 64, 1850 Grimbergen
Tel. 00 32 – 479 76 03 78.
GPS : N 50 56.128 E 004 22.936

Restaurant Lammekeshoeve

Restaurant LammekeshoeveWe hebben al enkele malen gegeten bij het naast de camping gelegen restaurant Lammekeshoeve. Een aanrader!

Een uitstekende kaart met redelijke prijzen. ’s Woensdags gesloten.

Openbaar vervoer

Vanaf de camping is het slechts een klein stukje lopen naar de bushalte (linksaf, tegenover de begraafplaats). Tot ’s avonds laat vertrekken hier 3 tot 5 bussen per uur naar Station Noord, in het centrum van Brussel. De dienstregeling van deze lijn is verkrijgbaar bij de receptie van de camping.

Het openbaar vervoer is niet duur: met een dagpas reis je onbeperkt op alle bussen en trams. Kosten: € 5,00 voor 1 dag, € 10,00 voor 3 dagen of € 15,00 voor 5 dagen. Deze prijzen gelden bij de voorverkoopadressen (krantenwinkels en supermarkten), in de bus kosten de kaarten resp. 5, 12 en 18 euro. Meer info bij de camping-receptie.

Hoogtepunten

Grote Markt Enkele suggesties voor een bezoek aan Brussel, die op ons lijstje stonden:

  • de Basilic van Kockelberg, art deco, gebouwd tussen 1904 en 1970
  • Sint Michiels Kathedraal, Brabantse gothiek uit 1250
  • Grote Markt met stadhuis, gothiek, vroeg 15e eeuw.
    Veel barokke gevels, herbouwd na een Frans bombardement in 1695. Vlakbij is “Manneke Pis”.
  • de Hallepoort, 14e eeuwse stadsmuur-toren
  • het Europees Parlement, postmoderne glazen constructies

Suggestie voor 1 (of eerste) dag

De straten van Brussel

We namen de bus van de camping in Grimbergen naar Station Noord. Eén halte voor het station uitstappen scheelt enkele honderden meters (terug)lopen.

Steek je de kruising over, dan loop je meteen de Nieuwstraat in, één van de belangrijkste winkelstraten. Aan je linkerhand de “shopping mall” City-2; vele winkels en café’s onder één dak (foto rechts).

Halverwege deze straat maakten we een ommetje naar rechts, het Brouckèreplein met het beroemde art nouveau-hotel Metropole. In een schitterend art nouveau-decor dronken we hier koffie. Je moet er wel van houden, art nouveau, maar de koffie is er voortreffelijk!

Via de Muntschouwburg en de Beurs komen we op de Grote Markt. Hier ben je ook vlakbij Manneke Pis en wij lopen richting Sint Hubertusgalerijen, een beroemde overdekte winkelstraat.

Halverwege herkennen we opeens uit de boekjes de Beenhouwersstraat: een smalle kronkelende straat met aan weerszijden tientallen restaurants en terrassen (foto linksonder). Zelden zagen we zoveel terrasjes bij elkaar!

Terrasjes in Brussel Terras in Brussel

De foto rechts, hierboven, toont de gevel van het beroemde café/bierbrouwerij Mort-Subite. We gaan verder richting Waucquez-gebouw, een door Victor Horta gebouwd Jugendstil-textielwarenhuis. Nu is hier het Belgisch Centrum van het Beeldverhaal gevestigd, het strip-museum. Wij hebben (gelet op de tijd) alleen de centrale hal (foto’s onder), de winkel en de Brasserie Horta bezocht.

Centrale hal 

Uit eten in Brussel

Eten in Brussel Na een hele dag lopen in zo’n grote stad lusten we wel een hapje. Lastig kiezen: het aantal restaurants in Brussel, groot en klein, is gigantisch!

Zoek je iets bijzonders, dan kun je waarschijnlijk het best een toeristische gids raadplegen. Of je geniet een uitstekende maaltijd in de Lammekeshoeve naast de camping; dan is het niet te ver lopen “naar huis”.

Beoordeel dit artikel
 
Like dit artikel
Tweet dit artikel

Zie ook

CAMPER VERKOPEN?
(ook via Marktplaats.nl) Plaats advertentie