Nieuwsrubrieken

Ardennen en Wallonië

< Ga terug naar België

Camperplaatsen en aardige kleine campings in de Ardennen alsmede een uitgebreide beschrijving van een weekendje kanoën op de rivier de Lesse.

Links

Tips

  • In de Ardennen liggen veel pittoreske plaatsjes aan een rivier. Om overdag de stromen toeristen op te vangen zijn er vaak grote parkeerplaatsen aangelegd. Meestal dicht bij het centrum en langs het water. Deze parkeerplaatsen raken tegen de avond leeg en zijn zeer geschikt om te overnachten.

Kleine campings

Je vindt ze nog wel, die kleine, vaak eenvoudige campings, zonder stacaravans en bungalows. We vermelden ze hier:

Hamoir

HamoirIn Hamoir mag je staan naast de tennisbanen, vlakbij de Ourthe, gratis. Bewegwijzering met bordjes aan de brug van de l’Ourthe. Geen voorzieningen, er staat langs de Ourthe wel een grote barbecue die je kunt gebruiken.

Martin Slingenberg schrijft: “In een gebouwtje bij de camperplaats is nu een motorclub gevestigd. Met de rust is het overdag gedaan“.

Rita Coddens schrijft: “De toeristische dienst heeft wandelkaarten. Je kunt er prachtige wandelingen maken, bijv. naar het dorpje Sy, volg de Outhe langs mooie rotsen naar Bomal. Je kunt dan met de trein terug. Prachtig!

Durbuy

DurbuyDurbuy heeft nu een ‘camperplaats’ langs de kade van camping “Le Vendeur”. De camping ligt op loopafstand van het stadje en langs het water. Vaste prijs was 7,50, nu (2008) betaal je 15,00. Ondanks het ontbreken van een stortput voor de afvalwatertank en slechte en verouderde sanitaire voorzieningen…

De camping ligt aan de andere kant van de rivier, richting Luik.

Nismes

Een tip van Rik de Meulenaere: een plaats in de Belgische Ardennen (Viroinval) met servicepunt. De jetons à € 1,50 te verkrijgen in het toerisme bureau. In het dorp zelf zijn twee bakkers, een slager en leuke terrasjes. Mooie wandelingen in de omgeving en op zo’n 5 km vertrekt de stoomtrein vanuit Marienbourg.

Barvaux

Een tip van Bernard Sleijster: komende van Durbuy linksaf richting Hamoir. Direct over de brug van de Ourthe zie je rechts het zwembad. De parkeerplaats ligt achter het zwembad en is vrij groot en rustig.

Er zijn geen voorzieningen, wel een winkel.

Eupen

EupenEen tip van Danny de Jong: gelegen bij een stuwdam, een rustige camperplaats zonder voorzieningen.
In de bosrijke omgeving kun je heerlijk wandelen en fietsen. Er is een restaurant, er zijn speeltoestellen voor kinderen en een klimtoren.

Routebeschrijving: op de A3 naar het oosten (van Luik naar Aken), afrit Eupen. Monschau volgen, circa 5 km voorbij Eupen is de stuwdam aan de linkerkant.

Han-sur-Lesse

Han-sur-LesseIn Han, beroemd om zijn grotten, is een grote parkeerplaats in het dorp. Het achterste gedeelte daarvan is voor campers (wordt met camperbord aangegeven).
Overdag staan hier ook personenauto’s (‘s zomers is het vol) maar na 17.00 uur is er plaats.
Kosten ca. 3,00.

Er zijn toiletten en je kunt er het toilet legen en water tanken, er is geen verblijfslimiet. Een prachtige omgeving om te wandelen!

Redu

ReduEen tip van Luc Vlassenroot: Redu is het boekendorp van Belgie. Je vindt er een rustige overnachtingsplaats op de parkeerplaats in de rue de Saint-Hubert.

Geen voorzieningen, overnachten is gratis.
Het dorp heeft een bakker en horeca. Je kunt er ook de grote satellietschotels bekijken van het nabijgelegen ESA-station.

GPS : N 50 00.523 E 05 09.837

Bohan

BohanVan Ad ten Berge de volgende tip: Bohan, in de omgeving van het bekende Bouillon. Een leuk plaatsje met wandelmogelijkheden. Overnachten is toegestaan aan de rivier bij de kerk.

Een mooi plekje. Water kun je krijgen middels een muntje even verderop aan de rivier achter het nieuwe gemeentehuis.

Luc Vlassenroot meldt nog een tweede plek: de Rue de Mont-les-Champs.  De plaats staat aangeven vanaf de kerk, het overnachten is er gratis.

GPS : N 49 52.237 E 04 53.101

Hotton

HottonIn Hotton kun je vrij op de parkeerplaats van de sporthal staan, vlakbij de rivier. Midden in de Ardennen en een zeer mooie omgeving om te wandelen, kanoën enz.

Geen voorzieningen, de sporthal heeft toiletten.

La Roche-en-Ardenne

La Roche-en-Ardenne is een toeristisch plaatsje met veel winkels en terrasjes. Op vrijdagochtend is er markt. Je kunt er ook waterfietsen en kano’s huren. Geen echte camperplaats, maar er wordt wel overnacht op een parkeerterrein, 500 meter van het centrum.

La Roche-en-ArdenneVolg de bordjes naar camping “de L’Ourthe”. Vlak voor de camping aan de rechterkant, bij de sportvelden en het overdekte zwembad.

Herbeumont

Een tip van Luc Vlassenroot: in Herbeumont is een grote parkeerplaats aan de Avenue des Combattants. Met uitzonderling van elektrische stroom zijn de voorzieningen gratis.
Er is een winkel in het dorp.

GPS : N 49 46.607 E 05 14.228

Malmedy

Een tip van Joke Eijsackers: Camperplek – Parking naast de Abdij. Wel druk met parkeren ‘s avonds van gewone auto’s.

Leuk in het centrum, maar de lantarens deden het niet en het toiletgebouw was erg smerig. Wel gezellig ‘s morgens naar de markt geweest en heerlijke broodjes gekocht!

Dinant

DinantAardige plaats om te overnachten, langs de aanlegkade voor jachten, de Avenue du Colonel Cadoux. Tegenover het centrum en de citadel, met het centrum op loopafstand.

De toeristeninformatie zit er ook, tot 18.00 uur kun je daar de toegangscode ophalen van de ‘capitainerie’: een ruimte met toiletten, wastafels, douches en wasmachine. Er hangt een automaat om douchemuntjes te kopen.
Stroom en water tegen betaling, camper gratis. Geen loosvoorzieningen.

GPS : N 50 15.690 E 04 54.540

Er zijn meerdere restaurants. Wij hebben uitstekend gegeten bij Café Leffe, net over de brug aan de linkerhand.

Signal de Botrange

Signal de BotrangeOp 12 km. van Malmedy richting Hoge Venen vind je een rustige overnachtingsplaats. Het is een lichttoren, een baken, midden in een beschermd natuurgebied. Overdag druk, ‘s nachts alleen een aantal campers.

Je komt er via de E42, afrit 11 – Malmedy naar N68, in Mont Rigi links afslaan naar Botrange N676, 500m. Verder op de rechterzijde staat de toren met de parking.

Fietsen in de Ardennen

Een leuke aanvulling van Rinze Elzinga: ook de moeite waard is de fietsroute van Houyet naar Rochefort, aangelegd over een niet meer in gebruik zijnde spoorlijn.

Kano-weekend in de Ardennen

Kanoën in de ArdennenEen hele aardige (en sportieve) activiteit die je in de Ardennen kunt beoefenen is het kanoën. Wij hebben dat in de afgelopen jaren al een keer of zes gedaan vanuit Houyet.

Houyet ligt aan de rivier de Lesse, halfweg tussen Han-sur-Lesse, waar de rivier weer uit de grotten tevoorschijn komt en Anseremme, waar de Lesse in de Maas stroomt.

Vanuit Utrecht is het ongeveer 300 km. Meer…

Tags
Beoordeel dit artikel
 
Like dit artikel
Tweet dit artikel