Al-Ko introduceert HY4 niveauregeling

Alko HY4 leveller

Al-Ko introduceert eigen niveauregeling

ZOETERMEER – Een eigen niveauregeling was nog bijna het enige dat Al-Ko nog niet in het leveringsprogramma had. Maar ook daar komt verandering in. De bekende leverancier van de chassis waarop menig camper wordt gebouwd, maakt bekend dat het een eigen niveauregeling in het assortiment op zal nemen.

Uiteraard is dit systeem gemaakt om aan een Al-Ko chassis te monteren. Op dit moment kondigt Alko alleen een niveauregeling voor de razend populaire Fiat Ducato X250 aan, maar vermeldt er tevens bij dat er ook niveauregelingen voor andere bekende merken zullen volgen.

De Fiat Ducato X250 is overigens de Ducato van modeljaar 2008 t/m 2013, het op één na nieuwste model dus. De Al-Ko niveauregeling is dus ook geschikt om achteraf op bestaande voertuigen te monteren.

Al-Ko heeft ervoor gekozen om de niveauregeling anders op te bouwen dan wat we meestal in Europa zien. In tegenstelling tot de gebruikelijke systemen die met één centrale hydraulische pomp werken, is het HY4 systeem namelijk decentraal opgebouwd. Deze techniek wordt ook wel toegepast op grote, zware Amerikaanse campers. Hierbij heeft iedere steun van de niveauregeling een eigen, autonoom hydraulisch systeem.  Het systeem is daardoor niet alleen een stuk eenvoudiger te monteren omdat er geen hydraulische slangen over de bodem naar de steunen moeten worden geleid, maar de gewichtsverdeling is ook gunstiger. Daardoor bespaar je met dit systeem de nodige bergruimte en montagetijd, en kan er vanwege de gunstigere gewichtsverdeling ook meer in de garage worden geladen.

De niveauregeling is programmeerbaar. Je kunt het systeem ook zo programameren dat het voertuig een beetje scheef staat zodat je het laatste restje uit een tank kunt benutten, of om de tanks makkelijker te kunnen legen. Dit programmeren geschiedt via een eenvoudig en intuïtief te bedienen afstandsbediening. Het HY4 systeem voor de Ducato X250 zal leverbaar zijn in voorjaar 2017.

Like dit artikel
Tweet dit artikel