Affinity: Poolse buscamper met slim, flexibel interieur

Affinity buscamper

Affinity: Poolse buscamper met slim, flexibel interieur

Het Poolse buscampermerk Affinity is opgericht door Jacek Jaskot, de voormalige ontwerper en directeur van Globe Traveller. Jaskot heeft met Affinity een nieuw merk onder zijn hoede, dat zich toelegt op buscamper in de betaalbare prijsklasse.

Evengoed volgt het merk niet de weg van de minste weerstand door allemaal standaard indelingen e bouwen. Het eerste model van Affinity onderscheidt zich namelijk onder meer door de originele indeling.

Originele indeling en slimme oplossingen

Affinity buscamperDe Affinity Camper beleefde zijn debuut op de CMT in Stuttgart. Daar trok hij aardig wat bekijks door de combinatie van een originele indeling en diverse slimme oplossingen. Als eerste is de eigenzinnige uitstulping boven de cabine best opvallend. We zien die ook wel bij de VW Grand California, maar in dit geval hebben we te maken met een Fiat Ducato of Peugeot Boxer basisvoertuig. Ook heeft Jaskot gekozen voor een buscamper van 6,40 meter lang, en niet de meest voorkomende lengte van ongeveer 6 meter.

Badkamer naast frans bed

De indeling wijkt ook af van wat we van buscampers gewend zijn. De kortere buscampers hebben doorgaans een dwarsbed, de iets langere versies hebben vaak enkele bedden. In dit geval betreft het een iets langere versie, die met een langsbed is uitgevoerd. Dat is langs een van de zijden geplaats en heeft een afgeschuinde zijde, wat we ook wel een frans bed noemen. Daarnaast heeft Affinity de badkamer weten te plaatsen. En zo heeft deze buscamper achterin een opstelling die je heel vaak bij caravans ziet, en ook wel bij grotere campers, maar eigenlijk nooit bij buscampers.

Verschuifbaar bed

Deze indeling heeft als voordeel dat de natte cel, die doorgaans een aardige sta-in-de-weg is (ook visueel), zich niet meer midden in de camper bevindt. Aan de linkerzijde bevindt zich ook de zitgroep, bestaan de uit een dwarsbankje, tafel en de draaibare voorstoelen. Aan de rechterzijde bevindt zich een halfhoge kastenwand. De hoekkeuken bevindt zich aan de achterzijde van het dwarsbankje. Om extra leefruimte te creëren, kun je het bed een stuk naar achteren schuiven. Maar je kunt het ook hoger zetten. Daardoor ontstaat er onder het bed ook extra bergruimte om bijvoorbeeld een paar fietsen mee te kunnen nemen.

Zitgroep om te bouwen tot stapelbed

Het dwarsbankje kun je naar voren toe uitklappen, waardoor er een derde slaapplaats ontstaat. Maar dat is niet het enige. Je kunt bovenop het bankje namelijk nóg een eenpersoonsbed realiseren. Je kunt de zitgroep dus ombouwen tot een heus stapelbed. Hierdoor is de camper dus prima geschikt om er met een gezin op uit te trekken.

Winterhard

Het Zweedse bedrijf Kabe AB – bij ons vooral bekend van de grote, winterbestendige caravans – is ook betrokken bij Affinity. De mogelijke afzetmarkt in Scandinavië zou wel eens de reden kunnen zijn dat Affinity bijzonder veel aandacht aan de isolatie van de buscamper heeft geschonken. Daardoor is de Affinity Camper ook geschikt voor winterkamperen. Hij heeft zelfs een geïsoleerde dubbele vloer, waarbij je ook nog eens kunt kiezen tussen een Truma Combi 4E met gas- en elektrische aandrijving of een Truma 6-dieselkachel. Ook het watersysteem is volledig vorstbestendig.

Like dit artikel
Tweet dit artikel