Veel nieuws bij Adria in modeljaar 2015

Campersite.nlNOVO MESTO – De invoering van de nieuwe Fiat Ducato heeft de ontwerpafdelingen van Europesche camperproducenten de afgelopen periode meer dan voldoende werk opgeleverd. De op- en inbouwen moeten er immers in alle opzichten op worden aangepast.


Dat gaat ook op voor Adria. Het Sloveense merk liet getuige de fraaie kap boven de cabine al eerder zien dat het de nieuwe Coral uitstekend bij de nieuwe Fiat Ducato past. Nu zijn ook de andere vernieuwde modellen, namelijk de Twin, Sonic en Matrix, aan de pers en dealers gepresenteerd.
 
 
Nieuwe Fiat Ducato
De nieuwe Fiat Ducato biedt de gebruikers behalve een ander neusje en cabine natuurlijk ook de nodige technische verbeteringen. Zo heeft de vernieuwde Ducato bijvoorbeeld een veel gunstiger brandstofverbruik door de toepassing van de nieuwe Comfort-Matic versnellingsbak van de Ducato in de 2.3 en 3.0 uitvoering, de Fiat Stop & Start technologie en de Gear Shift Indicator. Deze zaken kunnen samen voor een behoorlijke brandstofbesparing zorgen, zowel in de stad als op de buitenwegen.
 
De Fiat Ducato wordt geleverd met 2.0 liter MultiJet met 115pk, een 2.3 diesel met 130 pk, een 2.3 MultiJet met 150 pk en een koppel van 350 Nm alsmede een 3.0 liter MultiJet met maar liefst 180 pk en een indrukwekkend koppel van 400 Nm. Verder zijn de motoren een stuk stiller, stoten ze minder C02 uit en voldoen ze ook aan de Euro- en homologatienormen.

Adria bestaat volgend jaar 50 jaar

Naast de vele wijzigingen door de invoering van de nieuwe Ducato, heeft Adria nog meer in petto. Het merk bestaat in 2015 namelijk 50 jaar. Naast de introductie van een jubileumcaravan gaat Adria ook de huisstijl veranderen. Dat betekent dat de campers van modeljaar 2015 een nieuw Adria logo zullen dragen. De aftrap van het jubileumjaar zal eind augustus plaatsvinden op de Caravan Salon in Düsseldorf.
 
Modellen 2015
Adria heeft de Coral recent al geheel vernieuwd zodat deze perfect bij de nieuwe Ducato past, ook de andere modellen zullen komend modeljaar ingrijpend worden vernieuwd. De Matrix modellen krijgen dezelfde fraai gestyleerde neus als de Coral, de Sonic krijgt ook een geheel vernieuwde exterieur terwijl er later deze zomer, op de Caravan Salon, ook nog een geheel nieuw ontworpen Sonic Supreme zal worden onthuld.
 
De vernieuwingen zijn behoorlijk ingrijpend, er zijn hier en daar bijvoorbeeld flinke wijzigingen in de maatvoering waardoor diverse campermodellen enkele centimaters lager zijn of juist meer stahoogte bieden. Qua veiligheid zijn de modellen wederom op ene hoger niveau gebracht, onder meer door verbeterde hoofdsteunen die aan de nieuwste eisen voor de typegoedkeuring voldoen en de oprionele mogelijkheid voor Isofix bevestigingen voor kinderzitjes.
 
Adria Sonic
Campersite.nlDe Sonic integraal camper krijgt in modeljaar 2015 niet alleen een nieuw uiterlijk maar ook een nieuw ontworpen interieur met de nodige verbeteringen en diverse nieuwe indelingen. Er is keus uit een lengte van 6,99 m and 7,40 m en diverse uitrustingsniveaus. De Axess is het basismodel, daarna komt de Plus en daarboven komt straks dus nog de geheel vernieuwde Sonic Supreme. Verder zal de Sonic voortaan volgens de Comprex Body Construction worden gebouwd, dit is een lichterere en duurzamere bouwwijze waarbij polyster in plaats van triplex plaat wordt toegepast.
 
Adria Matrix
Campersite.nlDe Matrix family werd voor het eerst geïntroduceerd in 2010. Dit ‘crossover’ concept vond door de combinatie van een fraai design, praktisch en ruim interieur en prima rijeigenschappen al snel zijn weg naar de consument. Ook in 2015 biedt de Matrix keus uit drie uitrustingsniveaus: de Axess en Plus worden op basis van de nieuwe Fiat Ducato gebouwd, de Matrix Supreme (met o.a. Alde verwarming) staat op een Renault Master chassis.
 
 
De opbouwlengte is 5,90, 7,40 of 7,50 meter en er zijn modellen bij die zijn goedgekeurd om met 5 personen te mogen rijden. De hoeveelheid slaapplaatsen is door het hefbed vaak riant, er zijn modellen met maar liefst 6 slaapplaatsen. Net als bij de Coral zal ook bij de Matrix de overgang tussen opbouw en cabine aan de binnenzijde veel vloeiender verlopen, de vroeger wel eens storende stijlen zijn aanzienlijk slanker uitgevoerd.
 
Adria Twin
Campersite.nlDe vans zijn bij Adria relatief sterk vertegenwoordigd en worden ook in Nederland steeds beter verkocht. Uiteraard worden ook deze  gebouwd in en rond de nieuwe Fiat Ducato. Het valt, vooral omdat de succesvolle Titan kleur voor het interieur is gehandhaafd, niet direct op maar het interieu is geheel vernieuwd. Zo is de vorm van de bovenkastjes aangepast en is de functionaliteit van de dinette verbeterd door de toepassing van een slide-out bank en een andere bevsetiging van de tafel. Opvallend is de nieuwe 640SHX met een groot stapelbed achterin.