Elektriciteit, acculaders
De accu, onontbeerlijk in de camper. Niet alleen om de motor te starten, maar ook voor de binnenverlichting, radio, koelkast en alles wat er in de camper maar elektriciteit nodig heeft. Campers hebben over het algemeen meerdere accu´s: één voor het ´autogedeelte´ van de camper, en nog één (of meer) als huishoudaccu.
Tijdens het rijden worden de accu´s door de dynamo van de motor opgeladen. Maar als je niet steeds rijdt, raakt vooral de huishoudaccu op den duur toch leeg. Als je er voor gezorgd hebt dat je de autoaccu echt alleen voor het starten et cetera gebruikt, kun je dan nog wel gewoon starten.
Maar voor de huishoudaccu heb je een aparte acculader nodig, die je ook kan gebruiken wanneer de camper gestald is en de accu zich zelf ontlaadt. We zetten de verschillende soorten acculaders op een rijtje.
Acculader met constante spanning
Deze lader geeft enkel een constante spanning af, zoals voor het laden van een loodaccu’s nodig is. De laadspanning mag niet te hoog zijn om de levensduur van de accu niet onnodig te beperken en om gasvorming tijdens het laden tegen te gaan.
De laadspanning ligt daarom iets hoger dan de spanning van een volle accu. Tijdens het laden neemt de laadstroom daardoor langzaam af als de accu vol raakt. Zodra de accu vol is, dient deze van de lader te worden losgekoppeld.
Acculader met constante stroom
Dit is een lader zoals vaak voor NiCd en NiMh accu´s wordt gebruikt. Omdat de laadstroom bij een volle accu nog steeds gelijk is, dienen deze laders tijdig te worden uitgezet of losgekoppeld.
Slimme acculaders
Er zijn ook acculaders met een microprocessor, ze controleren zo tijdens het laden wanneer de batterijen vol zijn, waarna ze zich automatisch uitschakelen.
Als tussenvorm zijn er ook laders waarmee je zelf via een timer aan kan geven wanneer de lader uit moet schakelen, dat vergt uiteraard wel enige kennis en ervaring.
De druppellader
Een druppellader is nog een stukje slimmer, en daarmee essentieel om de levensduur van je accu optimaal te houden. Een druppellader laadt je accu op tot een vooraf ingesteld punt, meestal met 1/10 van de capaciteit van de accu.
De druppellader houdt tijdens het laden de laadcurve in de gaten. Zodra de laadcurve zakt, omdat de accu vol is, stopt de druppellader met normaal laden.
Daarna gaat de lader over naar een ander laadprocedé waarbij de accu net genoeg wordt opgeladen om zelfontlading van de accu tegen te gaan.
Individuele cellen niet altijd goed te laden
Een accu is in principe altijd uit een pakket van cellen van 1,2 of 2 Volt zijn samengesteld, die ieder hun eigen karakteristiek hebben. Omdat deze in serie en/of parallel zijn geschakeld is het voor een slimme acculader en een druppellader onmogelijk om voor iedere afzonderlijke cel exact te bepalen wanneer deze voor de volle 100% gevuld is.
Na verloop van tijd kunnen enkele afzonderlijke cellen toch nog niet gevuld blijken, en soms kan een enkele cel zelfs helemaal leeg zijn, wat funest is voor de levensduur van die ene accucel, en daarmee ook voor de gehele accu.
Dit probleem valt te voorkomen door de accu ook regelmatig op te laden met een normale acculader. Over het algemeen worden de accu´s van een camper tijdens het rijden ook ´normaal´ opgeladen, dus als je maar regelmatig met de camper op pad bent, is dat probleem op die manier te ondervangen.