Aantal Nederlandse camperlocaties vorig jaar fors gestegen

Nederlandse camperlocaties

Aantal Nederlandse camperlocaties vorig jaar fors gestegen

De NKC meldt dat het aantal camperlocaties in Nederland vorig jaar behoorlijk is gegroeid. Het aantal Nederlandse camperlocaties steeg vorig jaar met maar liefst 21 procent.

Uit een analyse van de  cijfers van camperplaatsenplatform Campercontact blijkt dat camperaars in Nederland met hun camper op in totaal 2.244 locaties terecht kunnen.

Soorten

Ook heeft Campercontact onderscheid gemaakt in het soort locaties. Van de in totaal 2.244 camperlocaties betreft het 1.479 campervriendelijke campings, 16 serviceplaatsen en 749 specifiek voor campers ingerichte plaatsen. Die laatste categorie is nog vrij divers. Dit kunnen camperplaatsen bij een boerderij zijn, al of niet met voorzieningen, maar ook een eenvoudige parkeerplaats bij een dorp of stad.

Tekort blijft

Hoewel het aantal camperlocaties dus behoorlijk is gestegen, is er volgens de NKC in Nederland nog steeds een tekort aan overnachtingsplekken voor camperaars. NKC-directeur Stan Stolwerk: “Het aantal campers in Nederland groeit ook hard. Om voor camperaars uit binnen- en buitenland voldoende overnachtingsplekken te kunnen bieden, is ook een stevige groei nodig in het aantal camperplaatsen. Nederland schiet momenteel echt tekort in het gastvrij faciliteren van deze toeristisch belangrijke doelgroep.” De NKC blijf zich daarom met Projectbureau Camperplaatsen intensief inzetten voor het ontwikkelen van nieuwe camperlocaties in Nederland.

Meeste camperlocaties in Gelderland

De meeste overnachtingsplekken voor camperaars zijn er in de provincie Gelderland. Hier zijn 384 locaties waar camperaars kunnen overnachten. De provincies Noord Brabant, Overijssel en Friesland bieden ook vrij veel camperlocaties, respectievelijk 368, 238 en 237 locaties. Aanzienlijk minder locaties zijn er te vinden in Flevoland en Utrecht, daar zijn maar 48 en 62 camperlocaties.