Onderhoudsvrije, lichtgewicht li-ion accu van Dometic

Campersite.nlZOETERMEER – Omdat campers tegenwoordig steeds meer moderne elektrische en elektronische apparatuur aan boord hebben is een goede, geschikte accu steeds belangrijker geworden. Door het gewicht van al die apparatuur is ook gewichtsbesparing ook een zeer actueel aspect. De ouderwetse, loodzware loodaccu’s hebben wat dat betreft hun beste tijd gehad. Accuproducenten zijn de afgelopen jaren dan ook begonnen met het ontwikkelen van een nieuwe generatie accu’s.

 

Zo ook Dometic, dat de nieuwe E-store accu introduceert. Door de hoogwaardiger techniek is een li-ion accu niet alleen lichter dan een vergelijkbare loodaccu, de accu kan ook veel vaker worden opgeladen zonder dat dit gevolgen voor de capaciteit heeft .

Dat gaat ook voor de Dometic E-Store, die kan vergeleken met een lood- of gelaccu tot 5 maal zo veel laadcycli aan, bovendien is de accu zo’n 60 procent lichter dan een gelaccu met vergelijkbare capaciteit. Naast de langere levensduur en het lagere gewicht is de Dometic E-Store accu ook volledig onderhoudsvrij. Verder is er veel minder kans op geoxideerde polen die een teruglopende capaciteit kunnen veroorzaken en bovendien kan de accu veel sneller worden geladen. 

 

De li-ion accu van Dometic kan, uiteraard afhankelijk van de gebruikte capaciteit en de acculader, in één tot drie uur volledig worden opgeladen. Ook kan de Dometic E-Store tot aan 8 stuks parallel worden geschakeld. Zo kan de capaciteit van 100 Ah worden vergroot tot 800 Ah. De maximale gezamenlijke belasting is in dat geval zo’n 2000 Watt continu. Het geïntegreerde accumanagement systeem beschermt de accu tegen te hoge laadstromen en -spanningen alsmede een te hoge temperatuur. Voorts kan de accu infomatie over de laadtoestand bijhouden en de spanning over de afzonderlijke accucellen verdelen. De Dometic E-Store gaat ongeveer 2000 euro kosten en is compatible met de gangbare CAN-Bus en CI-Bus systemen.