Schotland

Een bestemming voor absolute rustzoekers, door Ad ten Berge.

Deze informatie gaat vooral over de Noordwestkust van Schotland, met het accent op de eilanden voor de kust (Highlands en Hebriden).

Ad bezoekt Schotland al sinds 1973. Hij ging in 2002 voor de eerste keer met de eigen kampeerauto. Zeer uitgebreide informatie vind je in Ad’s reisverhaal, zie “links”. We laten Ad nu zelf aan het woord.

Links

Camperplaatsen in Schotland

Met de camper in Schotland Een zeer uitgebreide lijst met camperplekken in Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland heeft Rutger Booy.

Tip: op de website reisverhaleneuropa.nl is een uitgebreid overzicht op kaart beschikbaar!

Daarnaast is er de website www.camperplus.info van Henk & Wieke met actuele, nog uitgebreidere lijsten van overnachtingsplekken in Groot Brittanië en veel andere nuttige informatie.

Een Campersite-bezoeker schreef:

“De Duitse uitgever Womo-verlag heeft goede gidsen. De Schotlandroute hebben we in 2004 deels gevolgd. Uitstekende gids met veel info. Je kunt kiezen tussen vrije plaatsen en campings. Wij kozen voornamelijk voor vrij staan. Aanbevolen!”

Voorzieningen

Tijdens onze rondreis van 28 dagen hebben we slechts op 6 campings gestaan.
Gebruik je geen chemische vloeistof dan kun je het toilet in ieder dorp bij een toiletgebouwtje legen. Ook het vuil water heb ik (middels het vullen van de toilettank) hier kunnen lozen.

Deze toilet gebouwtjes zijn zeer schoon, laat ze ook schoon achter. Vaak kun je hier ook water krijgen, of anders bij de plaatselijke toeristenbureau’s.

Overnachten

Zowel in het uiterste noorden van Schotland als in het zuiden heb ik de plaatselijke politie gevraagd wat de regels waren voor het overnachten langs de weg met een camper.

In principe komt het hier op neer: is de grond eigendom van een particulier (of een natuurinstelling zoals National Trust), dan mag parkeren/overnachten er alleen met toestemming van de eigenaar (in natuurgebieden nooit).
Staat er een uitdrukkelijk verbod zoals “No overnight parking” of “No camping”, dan is het dus uitdrukkelijk verboden.

Overigens mag u gewoon naast de weg op een strookje grond overnachten, zolang u maar geen overlast veroorzaakt of in de weg staat. Daarom vindt u vaak op aantrekkelijke plaatsen een verbod, zoals bij havens. Bij haventjes wordt ’s ochtends nog altijd de gevangen vis aangeland en men staat met de camper dan in de weg.
Mooie plekjes zijn ook de afgesneden bochten van wegen. Deze oude gedeeltes van de weg zijn vaak nog wel toegankelijk, maar u staat er meestal verlaten.

Mijn persoonlijke ervaring: rijd een stil, klein weggetje in, waar aan het eind (bij strand oid) een paar huisjes staan. Vraag of men het niet erg vindt dat u hier een nachtje staat. Men vindt het nooit een bezwaar, men weet nu wie u bent en u heeft gezien wie er woont. Een veilig gevoel voor een ieder. Vaak zijn deze plekjes één en al rust, verstoor deze dan ook niet.