Bremen

We hebben Bremen bezocht in een voorjaarsvakantie, eind februari. We hadden zes dagen vrij en bij gebrek aan sneeuw in het Sauerland zochten we een alternatieve bestemming.

De planning was één of twee overnachtingen in Bremen en dan door naar Berlijn. Het werden uiteindelijk drie overnachtingen in Bremen, en het was de moeite waard!

Links

Camperplaatsen

Camperplaatsen BremenBremen kent verschillende camperplaatsen, maar slechts één daarvan ligt op loopafstand van het centrum (en nét buiten de Umweltzone). Dat is wel lekker makkelijk, bij een bezoek aan een grote stad.

Een keurige, goed aangelegde particuliere camperplaats op een schiereiland tussen de Weser en een oude zij arm van de rivier. Er is plaats voor ca. 75 campers. Met stortputten voor afvaltank en (chemisch) toilet, water en voldoende stroom (16A). En gratis WiFi! De overnachting kost € 15,00 per 24 uur.

Zoals gezegd, het centrum met de oude binnenstad, de Altstadt, ligt op slechts 15 minuten lopen van de camper (1,2 km).

GPS : N 53 03.900 E 08 49.130

Een korte introductie over Bremen

Rathaus BremenBremen is met meer dan 650.000 inwoners één van de grotere Duitse steden. Bremen heeft een universiteit en is sinds 1974 Europa’s Lucht- en Ruimtevaartcentrum. Een aantal types van Mercedes worden er gebouwd bij Daimler-Chrysler.

Er is voor het eerst sprake van Bremen in het jaar 782. Reeds in 888 krijgt het Aartsbisdom Bremen marktrecht. Zo rond het jaar 1000 is er al een levendige handel; schepen uit Bremen bevaren de kusten van Noord-Scandinavië tot in Zuid-Spanje. In 1041 wordt begonnen met de bouw van de huidige dom.

In 1358 treedt Bremen toe tot het verbond der Hanzesteden en breekt een periode van grote bloei aan. Begin 1400 wordt begonnen met de bouw van het gotische Rathaus, dat sinds 2004 behoort tot het Unesco Werelderfgoed.

Binnenstad Bremen Binnenstad Bremen

De Ratskeller

Eten in De RatskellerEen aanrader!  In 1944 wordt door geallieerde bombardementen 62% van de stad weggevaagd. Gelukkig blijven belangrijke delen van de Altstadt behouden. De karakteristieke marktplaats met zijn prachtige oude gevels, de dom, het beroemde Rathaus. Ons oog valt op een ingang opzij met het opschrift “Ratskeller” en we besluiten koffie te gaan drinken.

We dalen af in een grote, middeleeuwse gewelfkelder waar het bedienend personeel is uitgedost in middeleeuwse kledij. Langs de rechter zijkant zijn stenen nissen voorzien van een wand van donker houtsnijwerk, met schuifdeurtjes. De nissen bieden plaats aan 2 tot 5 personen elk, heel apart!

Langs de linkerkant drie reusachtige wijnvaten, ook versierd met houtsnijwerk. Ze zijn van begin 1700, maar al in 1400 werd hier wijn geschonken.

De RatskellerTijdens de koffie bekijken we de kaart en besluiten meteen een tafel te reserveren voor de volgende avond. Hier gaan we morgen eten! Een prijs indicatie voor deze ‘middeleeuwse ambiance’: voorgerechten, ca. 6-10 euro, hoofdgerechten ca. 15 euro.  Even rondkijken?

Schnoor

Schnoor Schnoor is oud-Duits voor Schnur, in het Nederlands snoer. En zo liggen de oude huisjes aan de smalle middeleeuwse straatjes: als kralen die aan een snoer zijn geregen. Dichtbij de rivier, woonden hier al vissers en scheepsbouwers vanaf ca. 800.

Schnoor Schnoor Schnoor

Schnoor

Schnoor heeft zijn middeleeuwse karakter weten te behouden. Het is een bijzonder deel van de stad, dichtbij de rivier. Je vindt er veel leuke winkeltjes, aardige horecabedrijven enz.

Bij een volgend bezoek aan Bremen willen we er wat meer tijd aan besteden, we waren er nu op zaterdag aan het eind van de middag. Je kunt er waarschijnlijk ook goed uit eten!

Enkele historische highlights